Spust piranske Princeske z zvonika

Loading Events
  • This event has passed.

V veliko veselje nam je, vam sporočiti, da bomo letos ponovno obudili Princeskin spust z zvonika. Dogodek, ki je pred leti napolnil Piran do zadnjega kotička in tako v mesto pripeljal srednji vek, se bo letos zgodil kar sredi tedna.

Dogodek obuja zgodbo zavetnika Pirana svetega Jurija, ki je 20. julija 1343 rešil Piran in Pirančane pred strašno nevihto. Njemu v čast so Pirančani postavili mogočno cerkev na vznožju mesta in ob njej sezidali zvonik, ki je kopija zvonika na trgu sv. Marka v Benetkah. A usoda je hotela, da je kopija starejša kot izvirnik, saj se je zvonik v Benetkah leta 1912 porušil.

Legenda pravi, da je Sv. Jurij pred nesramnim in požrešnim zmajem rešil princesko. Zato bomo že tretjič spustili princesko z zvonika na Tartinijev trg. Po 23. uri bo prišel vrhunec večera. Ta 150m dolg spust v temo in globino, bomo lahko spremljali ob soju žarometov. Princeska bo oblečena v ročno izdelano obleko iz srednjega veka.

Potrebovala bo hrabrost!

Ugasnile se bodo vse luči na trgu, nevihto bomo pa pregnali tako, da bomo v zrak spustili 200 letečih lampijonov. Bobnarji bodo s huronskim truščem napovedali spust princese. Na zvoniku, ki bo zavit v temo, bo princesa prestopila varnostno ograjo in se z nesigurnim korakom podala v globino in počasi zdrsela v s temo obdanim Tartinijevim trgom. Zvonik je visok 25m a stoji na 36m visokem hribčku. Občutek nemoči, lebdenja nad trgom in opazovanja obiskovalcev prireditve iz ptičje perspektive, bo morala princeska pregnati s kar veliko dozo junaštva.

 

Katero dekle bo pristalo v županovem naročju? Princesko 2017 bomo zbrali med dekleti iz slovenske Istre. 4 obalne občine bodo ponudile svoja najlepša in najbolj primerna dekleta. Glasovanje na FBju bo določilo, katero dekle bo po 150m dolgem in 61m višinskem letu pristalo v naročju piranskega župana.

Vse informacije na 041 72 42 62 Mojmir

Organizator: ŠKID jaz sem najboljši v sodelovanju z Občino Piran in Skupnostjo Italijanov Giuseppe Tartini iz Pirana.

Details

Date: July 13, 2017
Time: 9:00 pm - 11:30 pm
Event Tags:, , , ,

Venue

Tartinijev trg

Piran, 6330 Slovenia

+ Google Map

Natečaj za piransko princesko 2017

Ali si si kdaj želela postati piranska Princeska in se 13.7.2017 spustiti s piranskega zvonika?
Prijavi se, zberi največ všečkov in z zvonika se boš spustila prav ti!
Prijaviš se lahko si klikom na "Prijavi se za princesko 2017" ali pa preko email naslova najboljsi@gmail.com - v zadevo napiši Princeska 2017!

Pogoji da lahko sodeluješ na natečaju so:
1. Da si ženskega spola
2. Da si polnoletna
3. Stalno prebivališče v SLO Istri ( An, Kp, Iz, Pi)
4. Da si upaš!

Prijaviš se lahko med 1.6. in 8.6.2017