Kulinarični pohod istrskih dobrot

Loading Events
  • This event has passed.

najbolj kaloričen in najbolj okusen pohod

Kulinarični pohod istrskih dobrot

15. april 2018

Noro! In še 1x NORRROOO! Vsi samo govorijo o zdravi prehrani pa o gibanju, o pametnih kalorijah in o zdravju. Za vas pa organiziramo »samo« Kulinarični pohod istrskih dobrot, kar se sicer sliši dobro a ni tako udarno kot npr. zadnji hit od Modrijanov.

Ali ste že slišali zgodbo o Šavrinkah? Šavrinke so bila dekleta in žene, ki so po Istri zbirala jajca, mleko, meso, zelenjavo in druge stvari ter jih nosile ali tovorile na oslu v Trst. Iz Trsta pa so v Istro nosile blago, začimbe in druge potrebščine, ki jih po vaseh ni bilo.

Trieštini (prebivalci Trsta) so od vedno cenili kvaliteto in barvitost okusov v Istri pridelane hrane in vina.

Evo, zdaj je pravi trenutek, da predstavim njega, počasi postaja zvezda med kaloričnimi pohodi, dame in gospodje KULINARIČNI pohod istrskih dobrot! Obljubljamo, da boste na pohodu pridobili več kalorij, kot jih boste s hojo izgubili!

Kaj je tako posebnega?

V bistvu je pohod, kot samopostrežna restavracija. Hodite od stojnice do stojnice in poskušate istrske dobrote. Na 12 km dolgi progi se boste srečali z najmanj 15 stojnicami, ki bodo polne istrskih dobrot. Posebnost le teh je, da so bile pridelane na sosednji njivi. Popolnoma v stilu z akcijo kilometer nič!

Nevsakdanja posebnost pa je slikovito razgibana proga. Najprej se povzpnete na hribček s katerega je fantastičen pogled na sečoveljske soline, sprehodite se ob Jernejevem kanalu, od morja greste tu na Forma vivo, kje je ogromno kamnitih kipov, od tu je tudi prelep razgled na Portorož in Savudrijo. Pod Forma vivo se skriva Škver (ladjedelnica s starimi barkami), tam zraven je hiša kaktusov in ribogojnica. Od tu vas bo pot vodila skozi Portorož pa skozi tunel, v Strunjanu si boste ogledali cerkvico, ki stoji tam kjer se je pred 502 leti prikazala Marija, pa beli križ, ki pozdravlja mornarje nad Mesečevem zalivu ali Nandole, kot ga imenujejo domačini. Od tu je tudi neverjeten razgled do Benetk in tja čez do Triglava.

12 kilometrov kulture, mitov, tradicije in mondenosti, vse skupaj zabeljeno z odlično kapljico in pestrostjo okusov istrskih dobrot. Proga, ki vas pelje mimo vinogradov, nasadov kakijev, lavande in solin, gojišča školjk in drugih »domačih« zanimivosti.

Da pa boste tudi doma mislili na okuse Istre, bo vsak pohodnik v trajno last prejel steklenico malvazije, vrečko soli, certifikat pripadnosti plemenu Povezovalcev in porcijo bobičev.

Kaj vam pa drugega preostane kot, da se prijavite na Kulinarični pohod istrskih dobrot? N’č zato kliknite na www.skid.si in se prijavite na pohod. Aja, ne pozabite povabiti prijatelje, da gredo z vami.

Se vidimo v nedeljo, 15. aprila 2018 na Kulinaričnem pohodu!

Mojmir Kovač

Vse informacije dobite na najboljsi@gmail.com ali na 041 72 42 62

Osnovni podatki o Kulinaričnem pohodu 15.4.2018

sol, soline, Povežimo soline

Kdaj: nedelja, 15.4.2018

Kje: štart ob parkirišču pred Marino Portorož v Luciji

Kdaj štart: drseč urnik štarta med 9.00 in 11.00, pohod ne bo voden, proga bo označena, na progi bodo stojnice z istrskimi dobrotami. Na štartu bomo izvedli Solinado-solinarski ritual za srečo.

Predprijava je OBVEZNA: na http//:www.skid.si do 9.42018, prijava velja le s plačilom štartnine na TRR 1010 0003 6852 817 (škid, Obala 47, 6320 Portorož) Kulinarični pohod Sklic je 12-15042018 Banka Koper Pristaniška 16 6000 Koper BIC banke je BAKOSI2X

Prijava na dan pohoda: na dan pohoda je prijava in dvig bonov med 9.00 in 11.00 ob peščenem parkirišču pred Marino Portorož v Luciji,

Štartnina: 25€

Boni za kulinariko: na štartu prejmete bone za degustacijo istrskih dobrot, brez bona žal ne bo možna degustacija na stojnicah, niti topel obrok v cilju.

Dvig bonov bo: v nedeljo, 15.4.2018 med 9.00 in 11.00 ob velikem peščenem parkirišču pred marino Portorož v Luciji

Koliko: pohod je dolg približno 12 km, ravninski, večinoma poteka ob morju in je primeren za vse starosti, fizično ni zahteven

Cilj: cilj pohoda bo v Strunjanu na plaži s porcijo bobičev (istrska mineštra)

Prevoz: s cilja nazaj do avta BO organiziran prevoz

Zaključek: prireditev se zaključi ob 14.00 v Strunjanu! Po tej uri ne jamčimo več ničesar.

Prevoz iz Ljubljane:

Zaradi stiske s parkirnimi mesti se vam splača priti na pohod z uradnim busom. Zakaj? Pripelje vas direkt na štart, na busu pustite opremo, ki vas počaka v Strunjanu na cilju in po pohodu vas odpelje domov. Avtobusni prevoz bo organiziran iz Ljubljane. Cena prevoza je 15€. Za prevoz se je treba OBVEZNO prijaviti!

Kaj dobim za štartnino:

Dobro organiziran pohod, Solinado – solinarski ritual za srečo, degustacijske bone, avtobusni prevozi, wc, okrepčevalnice na trasi in v cilju, certifikat pripadnosti plemenu Povezovalcev, vrečko soli, steklenico Malvazije, bobiče, možnost kopanja v morju…

Istrska tržnica:

V ciljnem prostoru bodo na razpolago domači istrski proizvodi

Preseneti prijatelje, naredi jim uslugo in jih povabi na Kulinarični pohod 2018!

Mimogrede

Če se pohoda ne morete udeležiti, vas kljub vsemu prosim, da o prireditvi obvestite tvoje prijatelje. Hvala!

Vsak udeleženec na prireditvi sodeluje na lastno odgovornost. Za poškodbe ljudi in stvari ali odtujitve lastnine udeležencev organizator ne odgovarja. Prireditev bo v vsakem vremenu. Letos bo toplo in sončno.

Vse informacije dobite na najboljsi@gmail.com ali na 041 72 42 62

April 15 2018

Details

Date: April 15, 2018
Time: 9:00 am - 5:00 pm