Spust piranske Princeske z zvonika 2017

 Imamo novo piransko Princesko!

Ljudstvo socialnih omrežij je odločilo, letošnja piranska Princeska, ki se bo 13.7.2017 ob 23.uri spustila s piranskega zvonika je Pirančanka Sanja Ilič Dorič.

Sanja rojena Pirančanka, prostovoljna gasilka, mati dveh otrok, si je v letu 2017 postavila kar nekaj ciljev. Eden od teh je bil, da premaga strah pred višino. Zato se je tudi prijavila na natečaj za Princesko 2017. Ne ve točno zakaj se boji višine a pravi, da se raje drži tal.

Vesela je in ponosna na svoje Pirančane, ker so jo izbrali! Hvaležna je prav vsakemu posamezniku, ki ji je namenil svoj glas in teh ni bilo malo, saj je dobila preko 1000 glasov.

Princesko Sanjo čakata dva naporna tedna. Najprej bo potrebno prestati »test višine« na Zip line v Bovcu, zatem sledi pomerjanje princeskine obleke, spoznavanje s piranskim zvonikom, trening pristanka v županovo naročje in veliko poziranja pred fotografi.

Ob vprašanju, kako bo na zvoniku, se Sanja le kislo nasmeji, zamahne z roko in odgovori, da ve, da z zvonika vodi le ena pot. Tista po vrvi v temo Tartinijevega trga.

Dogodek, Spust Princeske z zvonika, je posvečen sv. Juriju, ki je davnega 20.7.1343 rešil Pirančane pred strašno nevihto, bo v četrtek, 13.7.2017 ob 23.uri na Tartinijevem trgu v Piranu.

 

V veliko veselje nam je, vam sporočiti, da bomo letos ponovno obudili Princeskin spust z zvonika. Dogodek, ki je pred leti napolnil Piran do zadnjega kotička in tako v mesto pripeljal srednji vek, se bo letos zgodil kar sredi tedna.

Dogodek obuja zgodbo zavetnika Pirana svetega Jurija, ki je 20. julija 1343 rešil Piran in Pirančane pred strašno nevihto. Njemu v čast so Pirančani postavili mogočno cerkev na vznožju mesta in ob njej sezidali zvonik, ki je kopija zvonika na trgu sv. Marka v Benetkah. A usoda je hotela, da je kopija starejša kot izvirnik, saj se je zvonik v Benetkah leta 1912 porušil.

Legenda pravi, da je Sv. Jurij pred nesramnim in požrešnim zmajem rešil princesko. Zato bomo že tretjič spustili princesko z zvonika na Tartinijev trg. Po 23. uri bo prišel vrhunec večera. Ta 150m dolg spust v temo in globino, bomo lahko spremljali ob soju žarometov. Princeska bo oblečena v ročno izdelano obleko iz srednjega veka.

Potrebovala bo hrabrost!

Ugasnile se bodo vse luči na trgu, nevihto bomo pa pregnali tako, da bomo v zrak spustili 200 letečih lampijonov. Bobnarji bodo s huronskim truščem napovedali spust princese. Na zvoniku, ki bo zavit v temo, bo princesa prestopila varnostno ograjo in se z nesigurnim korakom podala v globino in počasi zdrsela v s temo obdanim Tartinijevim trgom. Zvonik je visok 25m a stoji na 36m visokem hribčku. Občutek nemoči, lebdenja nad trgom in opazovanja obiskovalcev prireditve iz ptičje perspektive, bo morala princeska pregnati s kar veliko dozo junaštva.

Katero dekle bo pristalo v županovem naročju? Princesko 2017 bomo zbrali med dekleti iz slovenske Istre. 4 obalne občine bodo ponudile svoja najlepša in najbolj primerna dekleta. Glasovanje na FBju bo določilo, katero dekle bo po 150m dolgem in 61m višinskem letu pristalo v naročju piranskega župana.

Vse informacije na 041 72 42 62, Mojmir

Organizator: ŠKID jaz sem najboljši v sodelovanju z Občino Piran in Skupnostjo Italijanov Giuseppe Tartini iz Pirana.